Cukinia faszerowana
Idealny pomysł na drobną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.

Składniki
- 4 nieduże okrągłe cukinie
- 300 g piersi z indyka
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- jajko
- cebula
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- mielony imbir
- rukola
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy na twardo. Białko drobno siekamy, a żółtko przecieramy przez sitko, mieszamy z solą, pieprzem, gałką i imbirem (po szczypcie).
2. Mięso kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy, a gdy się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Mięso łączymy z białkiem, żółtkiem oraz pomidorami i delikatnie mieszamy. Farszem napełniamy cukinie, układamy je w wysmarowanym pozostałą oliwą naczyniu, posypujemy serem i pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Podajemy z rukolą i bazylią.
Zobacz także: