Reklama

Cukinia faszerowana

Idealny pomysł na drobną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.

Składniki

  • 4 nieduże okrągłe cukinie
  • 300 g piersi z indyka
  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • jajko
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • mielony imbir
  • rukola
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Jajko gotujemy na twardo. Białko drobno siekamy, a żółtko przecieramy przez sitko, mieszamy z solą, pieprzem, gałką i imbirem (po szczypcie). 

2. Mięso kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy, a gdy się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia. 

Reklama

3. Mięso łączymy z białkiem, żółtkiem oraz pomidorami i delikatnie mieszamy. Farszem napełniamy cukinie, układamy je w wysmarowanym pozostałą oliwą naczyniu, posypujemy serem i pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Podajemy z rukolą i bazylią.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy