Cukinia z jagnięciną i kuskusem

Możesz je podać na przystawkę albo jako danie obiadowe. Cukinia wypełniona farszem jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Zobacz, jak ją przygotować.

Farsz podawaj w wydrążonej cukinii
Farsz podawaj w wydrążonej cukinii123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g kuskusu
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 8 małych okrągłych cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań orientalnych (ewentualnie)
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięcego
  • 1/2 pęczka kolendry
1 godz. 0 min
4

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj kuskus z dwoma łyżkami oleju, przypraw solą i pieprzem i wlej tyle wrzącej wody z czajnika, aby przykryła kuskus. Trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem wzrusz go widelcem. 

2. Cukinie umyj, osusz i odkrój im wierzchy. Wydrąż miąższ, zostawiając margines 0,5 cm od ścianek cukinii. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Na patelnię dołóż miąższ cukinii, koncentrat pomidorowy i orientalną przyprawę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. pięć minut. Wymieszaj z mielonym mięsem i kuskusem. Kolendrę posiekaj, łyżkę ziół odłóż, a resztę wymieszaj z farszem. 

3. Cukinie napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj odciętymi wierzchami i skrop dwoma łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 30-35 minut. Zdejmij wierzchy, a cukinie posyp odłożoną kolendrą i od razu podawaj. 

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl