Cukinia z jagnięciną i kuskusem
Możesz je podać na przystawkę albo jako danie obiadowe. Cukinia wypełniona farszem jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Zobacz, jak ją przygotować.
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj kuskus z dwoma łyżkami oleju, przypraw solą i pieprzem i wlej tyle wrzącej wody z czajnika, aby przykryła kuskus. Trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem wzrusz go widelcem.
2. Cukinie umyj, osusz i odkrój im wierzchy. Wydrąż miąższ, zostawiając margines 0,5 cm od ścianek cukinii. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Na patelnię dołóż miąższ cukinii, koncentrat pomidorowy i orientalną przyprawę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. pięć minut. Wymieszaj z mielonym mięsem i kuskusem. Kolendrę posiekaj, łyżkę ziół odłóż, a resztę wymieszaj z farszem.
3. Cukinie napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj odciętymi wierzchami i skrop dwoma łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 30-35 minut. Zdejmij wierzchy, a cukinie posyp odłożoną kolendrą i od razu podawaj.
Zobacz także: