Cukinia zapiekana z tofu
Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań. Polecamy ciekawy przepis na zapiekaną cukinię z farszem z tofu.

Składniki
- 2 okrągłe cukinie lub kabaczki
- 2 cebule
- 1 szklanka białego ryżu
- 250 g wędzonego tofu
- sól, pieprz
- mielona wędzona papryka
- mielona ostra papryka
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i podsmaż ją. Posól. Wsyp ryż. Mieszając, smaż go przez pół minuty. Wlej 2,5 szklanki wody. Dodaj po szczypcie pieprzu, ostrej i wędzonej papryki. Gotuj pod przykryciem, aż ryż zmięknie i wciągnie cały płyn. Zdejmij z ognia. Tofu zetrzyj na tarce i wymieszaj z gorącym ryżem. Zostaw do wystudzenia.
2. Cukinie umyj i osusz. Odkrój im "czapeczki". Wydrąż miąższ i pestki. Napełnij farszem (możesz go wymieszać z miąższem cukinii). Przykryj odciętymi wierzchami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 60 minut w 200°C.
Zobacz także: