Cukinia zapiekana z tofu

Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań. Polecamy ciekawy przepis na zapiekaną cukinię z farszem z tofu.

Cukinia faszerowana tofu
Cukinia faszerowana tofu123RF/PICSEL

Składniki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i podsmaż ją. Posól. Wsyp ryż. Mieszając, smaż go przez pół minuty. Wlej 2,5 szklanki wody. Dodaj po szczypcie pieprzu, ostrej i wędzonej papryki. Gotuj pod przykryciem, aż ryż zmięknie i wciągnie cały płyn. Zdejmij z ognia. Tofu zetrzyj na tarce i wymieszaj z gorącym ryżem. Zostaw do wystudzenia.

2. Cukinie umyj i osusz. Odkrój im "czapeczki". Wydrąż miąższ i pestki. Napełnij farszem (możesz go wymieszać z miąższem cukinii). Przykryj odciętymi wierzchami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 60 minut w 200°C.

Zobacz także:

Makaron carbonara z cukiniąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas