Curry z ciecierzycą
Wartość odżywcza dania sprawi, że energia nie będzie cie opuszczać przez cały dzień.
Sposób przygotowania na następnej stronie.
Ciecierzycę przekładamy na durszlak, płuczemy wodą i odcedzamy. Umytą dynię kroimy w niedużą kostkę, a cukinię ścieramy na paski. Papryczki chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Sałatę radicchio rwiemy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Następnie wyjmujemy na talerz. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili, dodajemy curry, dynię, solimy i dusimy 3-4 minuty. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu 8-10 minut.
Pestki dyni podprażamy na patelni bez tłuszczu. Do curry dodajemy 3/4 pasków cukini i radicchio, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Danie porcjujemy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i od razu podajemy, np. z bagietką.
Zobacz także: