Reklama

Curry z ciecierzycą

Wartość odżywcza dania sprawi, że energia nie będzie cie opuszczać przez cały dzień.

Czas przyrządzenia: 35
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 500 g cukinii
  • olej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 5–6 łyżek sosu sojowego
  • główka sałaty radicchio
  • sól
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżeczki curry w proszku

Sposób przygotowania na następnej stronie.

Ciecierzycę przekładamy na durszlak, płuczemy wodą i odcedzamy. Umytą dynię kroimy w niedużą kostkę, a cukinię ścieramy na paski. Papryczki chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Sałatę radicchio rwiemy na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Następnie wyjmujemy na talerz. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili, dodajemy curry, dynię, solimy i dusimy 3-4 minuty. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu 8-10 minut. 

Reklama

Pestki dyni podprażamy na patelni bez tłuszczu. Do curry dodajemy 3/4 pasków cukini i radicchio, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Danie porcjujemy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i od razu podajemy, np. z bagietką.

Zobacz także: 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy