Curry z jabłkami i chili
Wykorzystaj mięso z indyka.
Składniki
na 6 porcji:
- 800 g piersi indyka
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki soku z cytryny
- papryczka chili
- kawałek świeżego imbiru
- 20 g masła
- 20 g wiórków kokosowych
- 200 g ryżu basmati
- 2–3 łyżeczki zielonego curry w proszku
- 125 ml soku jabłkowego
- sól, pieprz
1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w niezbyt grube półplastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane cebule siekamy w piórka. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
3. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych, zielone curry w proszku, chili, starty imbir, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy kilka minut. Wlewamy sok jabłkowy, dopełniamy 300 ml wody i gotujemy 5-10 minut. Następnie dodajemy cebulę, jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.
4. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Rozkładamy do czterech misek i polewamy obficie curry. Posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.