Curry z koziego udźca i soczewicy z plackami z cieciorki i jęczmienia
Curry i pyszne placuszki to połączenie idealne.
1. Wytrybuj koźlinę i podziel mięso na kawałki. Zostaw szpik. Obtocz koźlinę w mielonej mące i odstaw na bok.
2. Podgrzej olej na patelni, dodaj liście kawowca i smaż przez chwilę. Następnie dodaj przyprawę berbere i smaż aż liście będą chrupkie.
3. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir, nakryj pokrywką i duś przez 10 min. aż będą miękkie.
4. Przełóż na garnka zamarynowaną w kawie koźlinę i szpik, dodaj część przecieru pomidorowego. Energicznie wymieszaj, dodaj trzy plasterki ostrej papryczki chili i jeszcze raz zamieszaj.
5. Dodaj do koźliny ugotowaną żółtą soczewicę. Zamieszaj curry i gotuj przez godzinę.
6. Dodaj część uprażonego jęczmienia i gotuj przez kolejne 20 minut.
7. Aby przygotować farsz do placków, upraż na suchej patelni mąkę z cieciorki, co jakiś czas ją mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodaj do mąki trochę wody i mieszaj, aż konsystencja masy będzie gładka. Następnie dodaj cukier i sól i ponownie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Dzięki temu pasta zmieni się w farsz.
8. Aby przygotować ciasto z mąki jęczmiennej, wymieszaj 150 gram mąki z 2 łyżkami oleju i 100 ml wody.
9. Podziel ciasto na osiem równej wielkości kul. Rozwałkuj każdą kulę. Nałóż na środek placka trochę farszu z cieciorki i złóż w kwadrat. Powtarzaj czynność aż przygotujesz wszystkie placki.
10. Podgrzej trochę oleju na patelni i smaż placki przez minutę z każdej strony.
11. Przed podaniem, nałóż na talerz pyszne curry z koźliny wraz z plackami z ciecierzycy.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.