Curry z koziego udźca i soczewicy z plackami z cieciorki i jęczmienia
Curry i pyszne placuszki to połączenie idealne.

Składniki
na curry z koźliny i soczewicy
- 2 wytrybowane udźce kozie (zostaw kości udowe)
- Garść liści kawowca (można zastąpić je liśćmi curry)
- 3 łyżki świeżo zmielonej kawy
- Olej kukurydziany do smażenia
- 1 łyżka przyprawy berbere (można zastąpić ją papryką)
- 4 posiekane czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 duży kawałek imbiru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ¼ strączka bardzo ostrej papryczki chili (można zastąpić ją papryczką Habanero)
- 2 filiżanki/ 100 g żółtej soczewicy, ugotowanej
- 1 filiżanka uprażonych ziaren jęczmienia
na placki
- 150 gram mąki jęczmiennej
- 2 łyżki stołowa oleju
- 100 ml wody
- 150 gram mąki z cieciorki
- 50 ml oleju kukurydzianego
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- Sok z 2 cytryn
1. Wytrybuj koźlinę i podziel mięso na kawałki. Zostaw szpik. Obtocz koźlinę w mielonej mące i odstaw na bok.
2. Podgrzej olej na patelni, dodaj liście kawowca i smaż przez chwilę. Następnie dodaj przyprawę berbere i smaż aż liście będą chrupkie.
3. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir, nakryj pokrywką i duś przez 10 min. aż będą miękkie.
4. Przełóż na garnka zamarynowaną w kawie koźlinę i szpik, dodaj część przecieru pomidorowego. Energicznie wymieszaj, dodaj trzy plasterki ostrej papryczki chili i jeszcze raz zamieszaj.
5. Dodaj do koźliny ugotowaną żółtą soczewicę. Zamieszaj curry i gotuj przez godzinę.
6. Dodaj część uprażonego jęczmienia i gotuj przez kolejne 20 minut.
7. Aby przygotować farsz do placków, upraż na suchej patelni mąkę z cieciorki, co jakiś czas ją mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodaj do mąki trochę wody i mieszaj, aż konsystencja masy będzie gładka. Następnie dodaj cukier i sól i ponownie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Dzięki temu pasta zmieni się w farsz.
8. Aby przygotować ciasto z mąki jęczmiennej, wymieszaj 150 gram mąki z 2 łyżkami oleju i 100 ml wody.
9. Podziel ciasto na osiem równej wielkości kul. Rozwałkuj każdą kulę. Nałóż na środek placka trochę farszu z cieciorki i złóż w kwadrat. Powtarzaj czynność aż przygotujesz wszystkie placki.
10. Podgrzej trochę oleju na patelni i smaż placki przez minutę z każdej strony.
11. Przed podaniem, nałóż na talerz pyszne curry z koźliny wraz z plackami z ciecierzycy.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.