Curry z koziego udźca i soczewicy z plackami z cieciorki i jęczmienia

Smak tego mięsa może cię pozytywnie zaskoczyć
Smak tego mięsa może cię pozytywnie zaskoczyć123RF/PICSEL

Składniki

na curry z koźliny i soczewicy

  • 2 wytrybowane udźce kozie (zostaw kości udowe)
  • Garść liści kawowca (można zastąpić je liśćmi curry)
  • 3 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • Olej kukurydziany do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy berbere (można zastąpić ją papryką)
  • 4 posiekane czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ strączka bardzo ostrej papryczki chili (można zastąpić ją papryczką Habanero)
  • 2 filiżanki/ 100 g żółtej soczewicy, ugotowanej
  • 1 filiżanka uprażonych ziaren jęczmienia

na placki

  • 150 gram mąki jęczmiennej
  • 2 łyżki stołowa oleju
  • 100 ml wody
  • 150 gram mąki z cieciorki
  • 50 ml oleju kukurydzianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • Sok z 2 cytryn
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?