Curry z kurczaka w sosie kokosowym
Gdy chwyta mróz, nic tak nie poprawia humoru, jak coś pożywnego i gorącego.
Składniki
- 60 dag piersi kurczaka
- 20 dag pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 4 arabskie chlebki pita
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (1,5 proc. tłuszczu)
- 3-5 cm świeżego imbiru
- 1/2 pęczka kolendry
- sól, pieprz, 2 łyżeczki curry
1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Imbir oskrobać, zetrzeć na tarce. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek.
2. Olej rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, zeszklić, pilnując, żeby się nie spaliły. Dodać mięso, masło, curry, koncentrat, smażyć 3 minuty. Dołożyć pomidory, wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować na małym ogniu około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
3. Chlebki pita włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika, podpiekać około 4 minut. Podawać z gorącym kurczakiem posypanym kolendrą i udekorowanym jogurtem.