Curry z pikantnym omletem i pachnącymi ziołami
Przyrządzenie aromatycznego curry jest prostsze, niż myślisz! Polecamy to danie w wersji z pikantnym omletem.

Składniki
- 50 dag filetu z indyka
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/2 cytryny
- po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy, kuminu, mielonej kolendry
- po 1/2 łyżeczki kozieradki i chili
- 1 łyżka klarowanego masła
- 4 łodyżki kolendry
na omlet
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, curry w proszku
Sposób przygotowania:
1. Cebule posiekać, 1 łyżkę odłożyć, resztę zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chili i starty na tarce imbir, kurkumę, kumin, kolendrę, kozieradkę oraz chili. Wymieszać, dodać umyty, osuszony i pokrojony w małą kostkę filet z indyka, mieszając, smażyć około 10 minut.
2. Do mięsa z przyprawami dodać pokrojone pomidory (razem z zalewą), przykryć, dusić 10 minut. Wlać mleczko kokosowe, gotować jeszcze 5 minut, doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku solą.
3. Jajka umyć, wybić do miski, roztrzepać z mąką i śmietaną. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazda nasienne, posiekać, dodać do jajek, doprawić solą, pieprzem, curry. Usmażyć na maśle dwa omlety, pokroić w nieduże trójkąty, włożyć do mięsa. Posypać posiekaną kolendrą i odłożoną cebulą.
Zobacz także: