Reklama

Curry z ziemniaków i ciecierzycy

Nie bój się szczypty chili, imbiru czy mieszanki curry. Odrobina tych przypraw odmieni każde danie!

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka pomidorów
  • 10 dag szpinaku
  • 1 szklanka kokosowego mleka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

1. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać ziemniaki, smażyć około 5 minut, mieszać, by się nie przypaliły. Wlać pomidory, dusić jeszcze 12 minut. 

2. Marchewki obrać pokroić w słupki długości 3 cm. Ciecierzycę wylać na sitko, dobrze odsączyć. Na patelnię z ziemniakami i pomidorami wrzucić marchew i ciecierzycę, dodać pastę curry, wlać mleczko kokosowe. Gotować 6 minut. 

3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Szpinak opłukać, wrzucić w całości do gulaszu pod koniec gotowania. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do potrawy, doprawić solą i pieprzem, by gulasz był pikantny. Potrawę nałożyć do głębokich talerzy, posypać natką pietruszki. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy