Curry z ziemniaków i ciecierzycy
Nie bój się szczypty chili, imbiru czy mieszanki curry. Odrobina tych przypraw odmieni każde danie!
1. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać ziemniaki, smażyć około 5 minut, mieszać, by się nie przypaliły. Wlać pomidory, dusić jeszcze 12 minut.
2. Marchewki obrać pokroić w słupki długości 3 cm. Ciecierzycę wylać na sitko, dobrze odsączyć. Na patelnię z ziemniakami i pomidorami wrzucić marchew i ciecierzycę, dodać pastę curry, wlać mleczko kokosowe. Gotować 6 minut.
3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Szpinak opłukać, wrzucić w całości do gulaszu pod koniec gotowania. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do potrawy, doprawić solą i pieprzem, by gulasz był pikantny. Potrawę nałożyć do głębokich talerzy, posypać natką pietruszki.
Zobacz także: