Curry ze smażonymi jajkami

Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Wypróbuj przepis na curry z chrupiącymi jajkami- aromatyczne i niepowtarzalne.

Aromatyczne curry z chrupiącymi jajkami
Aromatyczne curry z chrupiącymi jajkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 l oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, po 1/2 łyżeczki pieprzu i curry w proszku
  • 2 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. W rondlu rozgrzać olej, wkładać jajka i smażyć partiami, aż staną się chrupiące i złote. Wyjąć.

2. Delikatnie naciąć pomidory, włożyć na 20 sekund do wrzątku, obrać ze skórki. Posiekać.

3. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor.

4. Do cebuli dodać pomidory i dusić, aż będą zupełnie miękkie. Stopniowo wlewać mleczko kokosowe. Dodać kurkumę, pieprz, curry, posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować sos jeszcze 3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Włożyć jajka, podgrzewać kilka minut. Posypać posiekaną natką.

Zobacz także:

Curry z ciecierzycą, ziemniakami i orzechami nerkowcaStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?