Reklama

Cynamonowa tarta z orzechami

Wierzch ciasta też można posypać cynamonem. Pyszne będzie również w wersji z jabłkami albo śliwkami węgierkami.

Składniki Spód:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 13 dag masła
  • 35 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sól
  • szczypta cynamonu

Składniki Nadzienie:

  • 40 dag ciemnych i jasnych winogron
  • 2 jajka
  • po 10 dag masła i cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag łuskanych orzechów
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do dekoracji

1. Składniki na spód przesiekać nożem (masło i śmietana muszą być schłodzone). Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią, schłodzić.

2. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na dnie i bokach formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wystudzić.

3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając po trochu ubite na puch masło, mąkę i pianę z białek. Masę wylać na tortownicę. Winogrona umyć, osuszyć, usunąć gałązki, każdy owoc przekroić na pół, usunąć pestki, rozłożyć na wierzchu tarty, lekko powciskać. Tartę piec 40 min w 180ºC.

Reklama

4. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, posypać nimi ciasto, oprószyć cukrem pudrem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy