Cynamonowa tarta z orzechami
Wierzch ciasta też można posypać cynamonem. Pyszne będzie również w wersji z jabłkami albo śliwkami węgierkami.

Składniki
Spód:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 13 dag masła
- 35 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- sól
- szczypta cynamonu
Nadzienie:
- 40 dag ciemnych i jasnych winogron
- 2 jajka
- po 10 dag masła i cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 10 dag łuskanych orzechów
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder do dekoracji
1. Składniki na spód przesiekać nożem (masło i śmietana muszą być schłodzone). Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią, schłodzić.
2. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na dnie i bokach formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wystudzić.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając po trochu ubite na puch masło, mąkę i pianę z białek. Masę wylać na tortownicę. Winogrona umyć, osuszyć, usunąć gałązki, każdy owoc przekroić na pół, usunąć pestki, rozłożyć na wierzchu tarty, lekko powciskać. Tartę piec 40 min w 180ºC.
4. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, posypać nimi ciasto, oprószyć cukrem pudrem.