Cynamonowe donaty z piekarnika
„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili. Z tego przepisu zrobisz 12 pączków.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.
Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.
Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Przepis Iny Garten - mistrza kuchni Polsat Food Network.