Cynamonowe zawijaski na jogurcie
Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia .
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami i miodem. Wlej jogurt i olej. Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, żeby powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swą objętość.
2. Miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go cynamonowym nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zawiń w rulon.
3. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem (niezbyt blisko, bo wyrosną w czasie pieczenia). Wzdłuż każdego przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc wgłębienie. Wierzchy bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 35 minut.
Zobacz także: