Cynamonowe zawijaski na jogurcie
Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia .
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 torebka (7 g) suchych drożdży
- 3-4 łyżeczki miodu
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
na nadzienie
- 150 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami i miodem. Wlej jogurt i olej. Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, żeby powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swą objętość.
2. Miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go cynamonowym nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zawiń w rulon.
3. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem (niezbyt blisko, bo wyrosną w czasie pieczenia). Wzdłuż każdego przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc wgłębienie. Wierzchy bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 35 minut.
Zobacz także: