Cytrynowy kurczak picatta
Smażony filet kurczaka w sosie z cytryną i kaparami to spopularyzowana przez Amerykanów wersja włoskiego dania picatta. W oryginalnej recepturze zamiast drobiu jest plaster mięsa cielęcego.
Składniki
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 4 łyżki kaparów
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- plasterki cytryny do dekoracji
- sól
- pieprz
- mąka
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz i osusz. Wytnij 4 filety i lekko rozbij je tłuczkiem. Z obu stron oprósz je solą i pieprzem. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż filety i obsmaż je z obu stron - po 2 minuty. Zdejmij i trzymaj w cieple.
2. Na tę samą patelnię wlej wino i gotuj przez minutę, aż się nieco zredukuje. Dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż odcedzone kapary i chwilę podsmaż. Włóż kotlety. Posyp posiekaną natką. Po minucie gotowania przewróć filety na drugą stronę. Chwilę podsmaż. Przełóż na talerze. Udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z makaronem spaghetti.
Zobacz także: