Reklama

Czarno-niebieska tarta sernikowa

Przepis: Kuchnia Food Network

Składniki:

  • 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła
  •  8 paczuszek herbatników korzennych, połamanych na kawałki
  • 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 225g odtłuszczonego, kremowego serka
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite
  • 2 szklanki jeżyn
  •  2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową - dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.

Reklama

Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).

 Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.

 

 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy