Czarodziejski lubczyk

Kształtem i smakiem jego listki przypominają selera, ale w polskiej kuchni ma znaczenie prawie magiczne. Był dodawany do napojów miłosnych. Wierzono, że wpływa na potencję. Jest znanym afrodyzjakiem.

Lubczyk świetnie pasuje do rosołu
Lubczyk świetnie pasuje do rosołu123RF/PICSEL

Gałązki świeżego lubczyku można gotować jak szparagi lub łodygi selera naciowego i w tej formie dodaje się je do surówek i sałatek. Jednak pamiętaj, by nie przesadzić z ilością, bo pachną one bardzo intensywnie.

Zupy z lubczykiem

Lubczyk lubi też towarzystwo cukinii - na jej bazie możesz zrobić zupę-krem z lubczykiem. Pokrój cukinię w plastry i smaż na maśle przez ok. 10 minut. Potem zalej bulionem, dodaj szczyptę vegety, serek topiony i gotuj, aż cukinia będzie miękka. Wrzuć gałązki lubczyku i czosnek. Zmiksuj i przypraw.

Odmieni smak mięsa

W sosie rozpali zmysły

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas