Czekoladowa rolada z wiśniami
Składniki
na biszkopt
- 6 łyżek mąki orkiszowej
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
na krem
- 25 dag serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30-36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki nalewki z wiśni
- 1 szklanka wiśni kompotowych
1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku. Czekoladę połamać, roztopić z masłem, przestudzić, wymieszać z przesianymi mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową przy pomocy rózgi kuchennej.
2. Ciasto wylać na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 min w temp. 200°C. Gorący biszkopt przykryć czystą bawełnianą ściereczką, odwrócić, usunąć papier, zrolować, wystudzić. Wiśnie osuszyć na ręczniku papierowym (można je wcześniej namoczyć w nalewce).
3. Mocno schłodzony ser mascarpone ubić, dodając porcjami cukier puder i nalewkę. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, połączyć z serkiem.
4. Ostudzony biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować kremem, rozłożyć wiśnie, zwinąć jak roladę, szczelnie owinąć folia spożywczą, schłodzić.
Zobacz również: