Reklama

Czekoladowe ciasto z konfiturą wiśniową

Wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 125 ml szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g wiśni wydrylowanych
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do rondelka wkładamy masło oraz połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając. Wlewamy mleko.

W misce ubijamy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej konsystencji przez około 5 minut. Masę czekoladową cienkim strumieniem wlewamy do ubitych jajek. Mieszamy do połączenia się mas. Przez sito wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylewamy do tortownicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. W między czasie przygotowujemy konfiturę wiśniową. Do garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor na złoty.

Reklama

Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, wsypujemy wydrylowane wiśnie. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do uzyskania gęstej konfitury. Upieczone ciasto studzimy.

Podajemy z konfiturą wiśniową oraz lodami waniliowymi. Tym deserem zdobędziecie serca bliskich!


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy