Reklama

Czekoladowe ciasto z musem

Pyszne i efektowne ciasto czekoladowe. Możesz podać zamiast tortu.

Czas przyrządzenia: 65 min

Składniki Spód

  • 150 g masła
  • 150 g połamanej na kostki ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru
  • sól

Składniki Mus

  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Składniki Do ozdoby

  • 25 dag dużych truskawek o jednakowej wielkości
  • 5 dag orzeszków pistacjowych
  • łyżeczka grubego cukru

W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Ostudź.

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i wymieszaj z ostudzoną czekoladą z masłem.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając partiami cukier. Ubite białka ostrożnie połącz z masą czekoladową.

Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę wyłóż papierem i przełóż ciasto. Piecz 25-30 minut.

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, ale pozostaw w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnisz musem.

Reklama

Przygotuj mus: wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pszenną. Żółtka utrzyj z cukrem na pianę.

Do żółtek dodaj mąki i zmiksuj. Mleko mocno podgrzej, ale nie gotuj. Masę jajeczną energicznie wymieszaj z gorącym mlekiem, zagotuj, nie przerywając mieszania i po minucie zestaw z ognia.

Czekoladę połam i wrzuć do gorącej masy. Mieszaj, aż się rozpuści i dobrze połączy.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Mus wyłóż na ostudzony spód. Ułóż na nim truskawki, lekko je dociskając. Posyp pistacjami i grubym cukrem.

Włóż do lodówki co najmniej na 2 godziny.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy