Czekoladowe ciasto z musem
Pyszne i efektowne ciasto czekoladowe. Możesz podać zamiast tortu.
W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Ostudź.
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i wymieszaj z ostudzoną czekoladą z masłem.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając partiami cukier. Ubite białka ostrożnie połącz z masą czekoladową.
Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę wyłóż papierem i przełóż ciasto. Piecz 25-30 minut.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, ale pozostaw w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnisz musem.
Przygotuj mus: wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pszenną. Żółtka utrzyj z cukrem na pianę.
Do żółtek dodaj mąki i zmiksuj. Mleko mocno podgrzej, ale nie gotuj. Masę jajeczną energicznie wymieszaj z gorącym mlekiem, zagotuj, nie przerywając mieszania i po minucie zestaw z ognia.
Czekoladę połam i wrzuć do gorącej masy. Mieszaj, aż się rozpuści i dobrze połączy.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Mus wyłóż na ostudzony spód. Ułóż na nim truskawki, lekko je dociskając. Posyp pistacjami i grubym cukrem.
Włóż do lodówki co najmniej na 2 godziny.