Czekoladowe ciasto z sernikiem w środku
Czekoladowe ciasto przekładane warstwami z serem nie wymaga wiele pracy, a z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.
Składniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- jajko
- szklanka cukru
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kakao
na masę serową:
- 300 g twarogu
- jajko
- szklanka mleka,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie
Twaróg miksujemy, dodajemy jajko, mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry i aromat. Miksujemy na gładką masę. Odkładamy.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Margarynę, jajko, cukier, dżem ucieramy mikserem. Dodajemy kakao, cynamon, mąkę i mleko z sodą. Miksujemy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Wlewamy do formy połowę masy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180ºC.
Zobacz także: