Czekoladowe pisanki

Składniki
- barwniki spożywcze
- tyle, ile wymaga przepis na budyń mleko
- 1 kostka masło
- 1 łyżeczka rum
- 1 i 3/4 szklanki mąka
- 2 łyżki sok z cytryny
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukier puder
- 3 sztuki żółtko
- dekoracje
5-6 osób
Masło posiekać, połączyć z mąką, dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, wyciąć placuszki w kształcie pisanek. Kłaść je na wyłożonej pergaminem blasze.
Piec 15 minut w temp. 200°C. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości. Budyń przygotować wg przepisu, schłodzić. Do masła wlać rum, dodawać też po łyżce budyniu - nie przerywać ucierania. Jasną masą posmarować połowę upieczonych pisanek. Polewę czekoladową rozpuścić, schłodzić. Polać nią resztę pisanek, przykryć nimi połówki z jasną masą. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, podzielić na porcje. Do każdej dodać barwnik w innym kolorze. Kolorowym lukrem ozdobić pisanki.