Reklama

Czekoladowe pudełko z owocami

Oto przepis na najszybszy deser na świecie.

Składniki na 8 porcji

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • ciastka Petit Beurre w czekoladzie
  • gotowy lukier
  • sezonowe owoce do dekoracji

1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze miksujemy.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo pianę z białek, a następnie partiami bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Dodajemy miąższ z laski wanilii. Masę wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

2. Gotowym lukrem z tubki smarujemy brzegi ciastek i sklejamy bokami, aby powstały pudełka z dnem. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby dobrze się schłodziły.

Reklama

3. Do czekoladowych pudełek wrzucamy owoce, np. porzeczki, maliny, jagody, i wypełniamy lodami, które wcześniej zrobiliśmy. Jeśli zostało nam trochę lodów, możemy położyć po kulce na talerzyku obok pudełka. Deser od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy