Czekoladowe pudełko z owocami
Oto przepis na najszybszy deser na świecie.
1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze miksujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo pianę z białek, a następnie partiami bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Dodajemy miąższ z laski wanilii. Masę wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
2. Gotowym lukrem z tubki smarujemy brzegi ciastek i sklejamy bokami, aby powstały pudełka z dnem. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby dobrze się schłodziły.
3. Do czekoladowych pudełek wrzucamy owoce, np. porzeczki, maliny, jagody, i wypełniamy lodami, które wcześniej zrobiliśmy. Jeśli zostało nam trochę lodów, możemy położyć po kulce na talerzyku obok pudełka. Deser od razu podajemy.