1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 200 g czekolady, studzimy. Czekoladowe ciasteczka rozkruszamy.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, pokruszone ciasteczka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do sypkich składników. Na koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-30 minut w 180ºC.
4. Serek miksujemy z cukrem pudrem i 25 ml śmietanki na aksamitną masę. Wykładamy na wierzch dobrze ostudzonego ciasta, wyrównujemy. Torcik wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
5. 125 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pozostałą śmietanką, studzimy. Gęstniejącą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Torcik wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kroimy na porcje i podajemy z kawą, herbatą lub gorącą czekoladą.