Reklama

Czekoladowy torcik

Do dekoracji użyj orzechów.


Składniki

  • 100 g masła
  • 225 g ciemnej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g czekoladowych ciasteczek
  • 75 g mąki
  • 125 g brązowego cukru
  • 35 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 100 g serka śmietankowego
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru

1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 200 g czekolady, studzimy. Czekoladowe ciasteczka rozkruszamy.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, pokruszone ciasteczka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do sypkich składników. Na koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą.

3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-30 minut w 180ºC.

4. Serek miksujemy z cukrem pudrem i 25 ml śmietanki na aksamitną masę. Wykładamy na wierzch dobrze ostudzonego ciasta, wyrównujemy. Torcik wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Reklama

5. 125 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pozostałą śmietanką, studzimy. Gęstniejącą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Torcik wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kroimy na porcje i podajemy z kawą, herbatą lub gorącą czekoladą.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy