Przygotowanie:
Z mąki, jajka, smalcu, cukru i małej ilości ciepłego mleka zagnieść twardsze ciasto (uwaga! jeżeli chcemy otrzymać ciasto w wersji na słono, zrezygnujmy z cukru). Podzielić je na 3 części.
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Potem odsączyć z soku. Przełożyć do miski, dodać twaróg, ubite jajka, kwaśną śmietanę i razem wymieszać.
Wszystkie trzy części ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Formę do pieczenia natłuścić. Wylepić jednym płatem ciasta. Posmarować połową kremu dyniowego, posypać mąką kukurydzianą (uprażoną bułką tartą). Przykryć drugim płatem. Rozsmarować pozostały krem. Posypać mąką kukurydzianą. Przykryć trzecim płatem. Wierzch posmarować śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do przyrumienienia. Przed podaniem ciasto w wersji słodkiej posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: