Reklama

​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

Przygotowując sałatki nierzadko korzystamy z tradycyjnych i dość kalorycznych przepisów. Tym razem dietetyk Alicja Kalińska podpowiada, jak przygotować oryginalny i jednocześnie zdrowy posiłek, korzystając z grilla.

Ser kozi posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi skarbnicę mikroelementów takich jak wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Buraki najczęściej spożywamy w postaci soku, w formie ugotowanej lub upieczonej. Pieczone w skórkach i zawinięte w folię są dużo słodsze i lepiej zachowują kolor. Po ugotowaniu lub upieczeniu należy je obrać, wówczas miąższ można przetrzeć i wykorzystać do sałatki albo na barszcz.

Reklama

Buraki zawierają ok. 10% cukru, 2% białka i dużą ilość składników mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Dzięki temu są mocno zasadotwórcze i neutralizują kwasotwórcze działanie np. mięs czy słodyczy. Czerwonofioletową barwę zawdzięczają betaninie. Barwnik ten ma właściwość upośledzania zdolności rozmnażania bakterii. Dlatego warto, aby te warzywa dość często gościły w naszym menu.

Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Białko: 16,5g  Tłuszcze: 27,6g  Węglowodany: 34,3g  Kaloryczność: 422kcal

GDA*- Białko: 33%  Tłuszcze: 39%  Węglowodany: 13%  Kaloryczność: 21%

Składniki:

- 1 średni upieczony burak 150g,

- 50g sera feta,

- 3 garście świeżego szpinaku (75g),

- 1 łyżka siekanych orzechów włoskich (20g),

- sos: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy (30g),

- 1 łyżeczka octu balsamicznego (7g),

- 1 łyżeczka miodu (7g),

- 1 łyżka oliwy(10g),

- czosnek.

Upieczonego w folii buraka pokroić w plasterki i grillować przez 3-5 minut z dodatkiem oliwy. Plasterki buraka ułożyć na szpinaku, posypać rozdrobnionym kozim serem. Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim sałatkę i posypać prażonymi orzechami włoskimi.

Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

  • Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
  • Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
  • Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
  • Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
  • Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
  • Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
  • Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?


Trafny wybór

- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw

Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy