Reklama

Dania z grilla. Pieczarki z serem camembert i porzeczkami

Któż z nas nie lubi grillowanych pieczarek, zwłaszcza, gdy w powietrzu unosi się ich apetyczny aromat. Dietetyk Alicja Kalińska prezentuje oryginalny sposób na ich przygotowanie.

Pieczarki nie należą do produktów spożywczych szczególnie cennych pod względem żywieniowym, głównie ze względu na niską wartość odżywczą i dużą zawartość celulozy. Są jednak aromatycznym dodatkiem w kuchni. Natomiast porzeczki gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Składniki odżywcze zawarte w tych owocach regenerują naczynia włosowate i chronią serce. Zawarte w nich antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Poleca się stosowanie czarnych porzeczek w leczeniu nieżytów żołądka, biegunkach, nieżytach dróg moczowych, kamicy nerkowej, miażdżycy i chorobach reumatycznych.

Reklama

Ser camembert jest źródłem dużej ilości wartościowego białka zwierzęcego, a także wielu witamin. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminę A (wpływa na wzrok, zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów), witaminę E (ma właściwości przeciwutleniające oraz kluczowe znaczenie w utrzymaniu prawidłowej struktury oraz wyglądu skóry), witaminę D (odpowiada za prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie, a więc utrzymanie prawidłowej kondycji kości i zębów).

Pieczarki z serem camembert (1 porcja)

Czas przygotowania: 55 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 13,5g  Tłuszcze: 11,9g  Węglowodany: 12,2g  Kaloryczność: 202kcal

GDA*- Białko: 27%  Tłuszcze: 17%  Węglowodany: 5%  Kaloryczność: 10%

Składniki:

- 100g pieczarek,

- ser camembert (50g),

- dżem z czarnej porzeczki (15g) z tabasco.

 Pieczarki umyć, obłamać nóżki, aby powstały zagłębienia w kapeluszach i posolić obficie w dużej misce. Zostawić na 20 min. Jeśli okażą się za słone, przelać wodą, odsączyć. Pieczarki ułożyć w jednorazowych aluminiowych formach do pieczenia ciasta (bez dziurek). Na wysmarowanej olejem foremce układamy kapelusze pieczarek wnętrzem do góry, uprzednio obrywając nóżki. W każdy kapelusz włożyć kawałek sera camembert. Foremkę starannie przykryć folią, postawić na grill na ok. 25 min. Podawać z sosem z czarnej porzeczki i tabasco. Zamiast porzeczek możemy użyć żurawinę albo borówkę.

Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

  • Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
  • Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
  • Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
  • Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
  • Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
  • Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
  • Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?


Trafny wybór

- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw

Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy