Reklama

Dania z pieca

Serwowane na ciepło potrawy kolacyjne.

Zapiekanka kapuściana

Składniki na 4 porcje: 1 czerstwa bułeczka, 75 dag ziemniaków, 25 dag marchewki, 1 mała główka kapusty (ok. 60 dag), 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula D 2 łyżki oleju, 15 dag śmietany kremówki, 1 jajko, 15 dag kremowego twarożku, pieprz, sól, zioła do dekoracji.

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Obrane ziemniaki gotować 15-20 minut w posolonym wrzątku. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki, gotować 5 minut w posolonej wodzie. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście pociąć na duże kawałki, gotować 5 minut w posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Bułkę odcisnąć i razem z cebulą i mielonym mięsem przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić masę. Z masy formować niewielkie klopsiki. Smażyć je 5 minut na rozgrzanym oleju, często obracając.

Reklama

Warzywa i klopsiki ułożyć w żaroodpornej formie. Polać sosem przygotowanym z serka, śmietany i posiekanych ziół, doprawionym solą i pieprzem. Zapiekankę wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.

Gorące makaronowe gniazdko

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 25 dag makaronu długie nitki (np. spaghetti), 3 cukinie, 4 pomidory, 6 gałązek tymianku, 6 jajek, 175 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz do foremek.

Cebulę obrać, posiekać. Ząbki czosnku obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, dusić około 8 minut. Makaron wrzucić do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Zamieszać, następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 8 minut.

W tym czasie umyć pomidory i cukinie. Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Pomidory pokroić na cząstki. Tymianek opłukać, oderwać listki i je posiekać. Makaron osączyć na sitku.

Jajka rozkłócić i wymieszać z mlekiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Cztery żaroodporne okrągłe foremki wysmarować tłuszczem. W foremkach układać porcje makaronu, pomidorów i cukinii (jak na zdjęciu), posypać tymiankiem. Polać przygotowaną masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać około 45 minut.

Pory pod ziemniaczaną pierzyną

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 25 dag makaronu długie nitki (np. spaghetti), 3 cukinie, 4 pomidory, 6 gałązek tymianku, 6 jajek, 175 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz do foremek.

Pory oczyścić, pokroić na kawałki, gotować ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie. Dobrze odsączyć. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonym wrzątku. Cebule i czosnek obrać, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso mielone (najlepiej mieszane: wołowo-wieprzowe). Dodać cebulę, czosnek i oregano. Smażyć dalej, po 2 minutach dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Smażyć jeszcze 5 minut na średnim płomieniu. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą słodkiej papryki i cukru.

Mleko zagotować z masłem. Ziemniaki odcedzić i utrzeć na gładkie purée, powoli dolewając mleko z masłem. Purée przyprawić do smaku gałką muszkatołową. 3 W natłuszczonej żaroodpornej formie układać warstwami: mięso, pory, a na wierzchu ziemniaczane purée. Piec 15-18 minut w 200°C. Danie udekorować świeżymi ziołami, np. majerankiem.



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy