Reklama

Dania ze śledziem

Proste przekąski ze śledziem w roli głównej mogą urozmaicić menu wigilijnej wieczerzy.

Śledzie korzenne

Cukier puder utrzeć z mielonymi goździkami, cynamonem i pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i drobno posiekanym imbirem (kawałek wielkości orzecha włoskiego).

Filety śledziowe umyć, osuszyć. Ułożyć w dużym słoiku lub w głębszej misce. Posypać przygotowaną mieszanką korzenną i dokładnie wymieszać. Naczynie szczelnie przykryć przezroczystą folią i na noc zostawić w lodówce. Następnego dnia cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na oleju. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić.

Na półmisku układać warstwami śledzie i cebulę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Przed podaniem potrawę udekorować natką pietruszki.

Reklama

Pasztet wigilijny

Składniki na 4 porcje: 4 filety śledziowe, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 5 jajek, 125 ml mleka, 1 czerstwa kajzerka, 10 dag masła, pieprz, 3 łyżki tartej bułki, sól, gałka musztatołowa.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i z ugotowanymi ziemniakami przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć, stopniowo dodając 3 żółtka i ziemniaki. Doprawić do smaku, połączyć z 2 łyżkami tartej bułki i pianą z 3 białek. Pozostałe jajka ugotować na twardo.

Głęboką żaroodporną formę natłuścić, na dnie ułożyć połowę masy ziemniaczanej i kolejno: paski śledzi, plasterki jajek, ziemniaki. Piec 60 minut w 200°C.

Sałatka śledziowa z fasolą

Składniki na 6 porcji: 1 szklanka fasoli perłowej, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 4 filety śledziowe, 2 cebule, sok z cytryny, suszony cząber, 2-3 łyżki oleju,  sól, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz.

Fasolę przepłukać, zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Odcedzić, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia.

Fasolę obficie posypać cząbrem, skropić olejem. Cebule obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kostkę, skropić olejem. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę.

Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać pozostałym olejem. Delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem sałatkę przełożyć do salaterki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę można udekorować plasterkami czerwonej cebuli lub gałązkami cząbru.

Winne rożki śledziowe

Składniki na 8 porcji: 60 dag solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza, 1 cebula, 1 winne jabłko, sól, 1 duży ogórek kiszony, 4 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego, cukier, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny i ziołowy.

Filety śledziowe zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Potem osuszyć, pokroić w paski. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę (jabłka skropić sokiem z cytryny, by nie pociemniały). Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny, przyprawić solą, cukrem, pieprzem czarnym i ziołowym. Połączyć z pokrojonymi w kostkę składnikami.

Paski filetowe śledzi składać w rożek, spiąć wykałaczką, by się nie rozpadły. Napełnić przygotowanym farszem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać udekorowane półplasterkami pomarańczy.


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: świąteczne potrawy | przepisy | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy