Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez grube sito. 2 Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Zostawić kilka plastrów do dekoracji. Na maśle lekko zeszklić cebulę, dodać starte ogórki i dusić przez chwilę. Zalać bulionem drobiowym, gotować ok. 10 minut i zmiksować. 3 Dodać ziemniaki, zagotować, zabielić śmietaną. 4 Przyprawić całość solą i pierzem do smaku. Gorącą zupę posypać posiekanym koperkiem i dodać kawałki obranego ogórka. Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi albo koperkowymi lanymi kluskami.
Nasza rada: Zielone kluski: wymieszać mąkę, jajko, sól, koperek i odrobinę wody. Bokiem łyżki kłaść na wrzątek, gotować do wypłynięcia.
Zobacz także: