Delikatny mus z białej czekolady
Nie potrzebujesz nawet pół godziny, by wyczarować przepyszny deser
1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby spęczniała. Białą czekoladę niezbyt drobno posiekać albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do metalowej miseczki, postawić ją nad garnkiem z parującą wodą. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i odstawić, aby przestygła.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleko skondensowane mocno podgrzać, rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę. Dodać stopioną czekoladę, przemieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie połączyć z ubitą śmietaną. Mus z białej czekolady rozlać do czterech szklanych pojemników, np. ozdobnych słoiczków. Wstawić do lodówki przynajmniej na cztery godziny.
3. Przed podaniem mus z białej czekolady posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi, zrumienionymi na suchej patelni migdałami i, ewentualnie, pokruszonymi bezami.