Deser warstwowy z truskawkami
W ciepłe dni z chęcią sięgamy po lekkie, owocowe desery. Wypróbuj przepis na pyszny pucharek z truskawkami w roli głównej.
Składniki
- 25 dag świeżych truskawek
- 25 dag serka mascarpone
- 1 kubek mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 dag herbatników (każdy rodzaj będzie dobry), biszkoptów albo małych bez
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na pół.
2. Herbatniki przełożyć do torby foliowej i rozgnieść tłuczkiem na okruchy. Zimną śmietankę ubijać powoli mikserem na sztywno, dodając stopniowo przesiany cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować.
3. Przyszykować 2 szklanki lub pucharki. Do naczyń wkładać kolejno: warstwę pokruszonych herbatników, ubity krem ze śmietanki z mascarpone, pokrojone truskawki (kilka można zgnieść, aby wypuściły trochę soku) i kolejną warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie połówki truskawek. Podawać od razu.
Zobacz także: