Deser warstwowy z truskawkami

W ciepłe dni z chęcią sięgamy po lekkie, owocowe desery. Wypróbuj przepis na pyszny pucharek z truskawkami w roli głównej.

Kilka chwil i lekki, wyborny deser gotowy
Kilka chwil i lekki, wyborny deser gotowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 25 dag świeżych truskawek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 kubek mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dag herbatników (każdy rodzaj będzie dobry), biszkoptów albo małych bez

Sposób przygotowania:

1. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na pół.

2. Herbatniki przełożyć do torby foliowej i rozgnieść tłuczkiem na okruchy. Zimną śmietankę ubijać powoli mikserem na sztywno, dodając stopniowo przesiany cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować.

3. Przyszykować 2 szklanki lub pucharki. Do naczyń wkładać kolejno: warstwę pokruszonych herbatników, ubity krem ze śmietanki z mascarpone, pokrojone truskawki (kilka można zgnieść, aby wypuściły trochę soku) i kolejną warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie połówki truskawek. Podawać od razu.

Zobacz także:

Truskawkowy mus owsianyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas