Deser warstwowy z truskawkami
W ciepłe dni z chęcią sięgamy po lekkie, owocowe desery. Wypróbuj przepis na pyszny pucharek z truskawkami w roli głównej.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na pół.
2. Herbatniki przełożyć do torby foliowej i rozgnieść tłuczkiem na okruchy. Zimną śmietankę ubijać powoli mikserem na sztywno, dodając stopniowo przesiany cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować.
3. Przyszykować 2 szklanki lub pucharki. Do naczyń wkładać kolejno: warstwę pokruszonych herbatników, ubity krem ze śmietanki z mascarpone, pokrojone truskawki (kilka można zgnieść, aby wypuściły trochę soku) i kolejną warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie połówki truskawek. Podawać od razu.
Zobacz także: