Reklama

Deser z hokkaido

Dynia jest delikatnie słodka i świetnie sprawdza się w fantazyjnych deserach. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis na deser z dynią i mascarpone!

Składniki

  • kawałek dyni hokkaido (ok. 20 dag)
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 75 ml mleczka kokosowego
  • łyżka żelatyny
  • 25 dag mascarpone
  • pół szklanki śmietany 36%
  • garść pestek z dyni

Sposób przygotowania:

1. Dynię przekrój i wydrąż środek z pestkami. Miąższ pokrój i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180˚C przez 20 minut. 

2. Wystudzoną dynię przełóż do misy. Wlej sok i mleczko kokosowe. Dołóż 2 łyżki cukru i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Całość zmiksuj i przełóż do pucharków. 

3. Zimną śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj. Masę śmietanową wyłóż na dyniową, posyp uprażonymi pestkami dyni. Schłodź w lodówce. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy