Reklama

Deser z płynną czekoladą

Delikatny, aksamitny deser idealny na romantyczną kolację...

(dla 2 osób)

100 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

100 g masła

100 g cukru

2 jajka

3 łyżki mąki

30 g kakao

20 ml likieru wiśniowego

50 g wiśni bez pestek (mogą  być mrożone)

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier. Powstałą masę połącz z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwa czekoladowej masy. Kokilki wstaw na 10-12 minut do gorącego piekarnika.

Reklama

Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy