Deser z płynną czekoladą
Delikatny, aksamitny deser idealny na romantyczną kolację...
(dla 2 osób)
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
30 g kakao
20 ml likieru wiśniowego
50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier. Powstałą masę połącz z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwa czekoladowej masy. Kokilki wstaw na 10-12 minut do gorącego piekarnika.
Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"