Desery Magdy Gessler
Przedstawiamy dwa desery według przepisu Magdy Gessler: lody migdałowe i galaretkę z piwa.
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówka 36 proc.
- 300 ml tłustego mleka
- 150 g migdałów bez skórki
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 50 ml amaretto
Przygotowanie:
Migdały upraż na złoto i zmiel. Do rondla o grubym dnie wlej śmietanę i mleko. Dosyp zmielone migdały. Wanilię przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Razem z laską wanilii dodaj je do śmietanki. Całość podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na końcu wlej amaretto i jeszcze przez chwilę ucieraj. Kogel-mogel zahartuj chochlą gorącej śmietanki i powoli wlewaj go cienkim strumieniem do rondla, cały czas ubijając. Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź, wyjmij laskę wanilii. Płyn przelej do maszynki do lodów i zamrażaj, mieszając, przez 30 minut. Przełóż do przygotowanego wcześniej pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 500 ml ciemnego piwa koźlak
- 1,5-2 łyżki żelatyny
- 125 ml wody
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 cytryna
- 5 goździków
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
Przygotowanie
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Piwo wlej do garnka, zagotuj z cukrem, imbirem, goździkami, ziarenkami i laską wanilii. Gotuj do momentu, aż przestanie się pienić. Całość przecedź, przyprawy wyrzuć. Do gorącego piwa dodaj namoczoną w wodzie żelatynę (jeżeli chcesz, żeby galaretka była miękka, namocz 1,5 łyżki, jeżeli ma być twardsza - dwie). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Tak powstałą galaretkę przelej do pucharków. Do każdego z nich włóż kilka prażonych orzechów oraz plaster cytryny. Galaretkę można podawać z koglem-moglem wzmocnionym rumem lub bitą śmietaną.
Przepisy pochodzą z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".