Dip z papryki i ciecierzycy
W dipie możesz maczać marchewkę pokrojoną w paski.

Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, odsączoną z zalewy)
- 2 duże czerwone lub żółte papryki
- sól
- pieprz kajeński lub chili
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- ćwierć łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- dwie łyżki rzeżuchy
- pokrojone warzywa do maczania w dipie, np. ogórek, marchew
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C i połóż na wyłożonej pergaminem blasze dwie umyte papryki. Piecz je tak długo, aż sczernieją. Gdy ostygną, wyjmij gniazda nasienne, zdejmij z papryk skórę i pokrój je na mniejsze kawałki.
Przełóż paprykę do czystego naczynia, dodaj ciecierzycę, czosnek, rzeżuchę, kolendrę, oliwę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie zblenduj.
Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Pokrój ulubione warzywa w słupki i maczaj je w dipie.
Zobacz także: