Długo duszone podudzia kurczaka
Kruche, miękkie i rozpływające się w ustach mięso to najmocniejszy punkt tego dania. Przepis jest prosty, a smak tej potrawy zachwyci nawet wytrawnych smakoszy!

Składniki
- 700 g podudzi z kurczaka bez kości
- 3 łyżki oleju
- łyżka masła
- gałązka rozmarynu
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki papryki wędzonej
- łyżeczka płatków chili
- 700 ml bulionu z kurczaka
- 600 g małych ziemniaków, gotowanych 15 minut
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej z masłem. Obsmażamy udka z kurczaka, dodajemy pokrojone w grubą kostkę: marchewkę, cebulę, seler naciowy, ząbki czosnku, podgotowane ziemniaki. Całość obsmażamy przez 4 min. Wrzucamy paprykę wędzoną, płatki chili, sól, pieprz, rozmaryn. Zalewamy bulionem z kurczaka i dusimy przez około 1 godzinę. Podajemy w głębokim talerzu. Smacznego!