Reklama

Reklama

Długo duszone podudzia kurczaka

Kruche, miękkie i rozpływające się w ustach mięso to najmocniejszy punkt tego dania. Przepis jest prosty, a smak tej potrawy zachwyci nawet wytrawnych smakoszy!

Składniki

  • 700 g podudzi z kurczaka bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • łyżeczka płatków chili
  • 700 ml bulionu z kurczaka
  • 600 g małych ziemniaków, gotowanych 15 minut

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej z masłem. Obsmażamy udka z kurczaka, dodajemy pokrojone w grubą kostkę: marchewkę, cebulę, seler naciowy, ząbki czosnku, podgotowane ziemniaki. Całość obsmażamy przez 4 min. Wrzucamy paprykę wędzoną, płatki chili, sól, pieprz, rozmaryn. Zalewamy bulionem z kurczaka i dusimy przez około 1 godzinę. Podajemy w głębokim talerzu. Smacznego!

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje