Dobrana para: Jogurt i rabarbar
To połączenie umożliwia stworzenie lekkich i smacznych sezonowych deserów, które potrafią oczarować już od pierwszego spróbowania.
Sezon na rabarbar w pełni i warto go wykorzystać. Ponieważ wkrótce nadejdzie też czas letnich sukienek odsłaniających sporo ciała, najlepiej wybrać desery, które nie zagrażają naszej sylwetce. Połączenie niskokalorycznego rabarbaru ze zdrowym jogurtem naturalnym, będzie doskonałym wyborem. Proponujemy sernik na zimno, bezową roladę i lody.
Składniki:
50 g mlecznej czekolady
15 g tłuszczu kokosowego
500 g dmuchanego ryżu w czekoladzie
12 płatów żelatyny
125 g rabarbaru
200 ml soku wiśniowego
Pół opakowania kisielu malinowego
100 g + 2 łyżki cukru
1 kg jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
500 g śmietany kremówki
Opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Czekoladę, tłuszcz kokosowy i dmuchany ryż posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Na tacce ustawić prostokątną ramę do ciast (25x35 cm), wlać masę czekoladową i odstawić w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Kisiel zmieszać z 3 łyżkami soku wiśniowego. Pozostały sok zagotować z cukrem (2 łyżki) i rabarbarem. Rabarbar odcedzić, sok zagotować powtórnie, dodać kisiel i gotować 1 minutę. Ponownie dodać rabarbar.
W misce umieścić jogurt, 100 g cukru i sok z cytryny. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać 4 łyżki jogurtu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem. Po około 10 minutach dodać bitą śmietanę z cukrem waniliowym. Masę nałożyć na czekoladowy spód. Dekorować kisielem rabarbarowym. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.
Składniki:
500 g rabarbaru
150 g cukru żelującego 2:1
4 białka z jaj
175 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
300 g jogurtu greckiego
do dekoracji: pistacje, listki melisy, cukier puder
olej do formy
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na kawałki, zmieszać z cukrem żelującym i odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie się pienić. Gotować jeszcze 3 minuty.
Masę przełożyć do miski, ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić, dosypując połowę cukru. Pozostały cukier wymieszać z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, dodać do białek wraz z octem i dalej ubijać, aż masa będzie mocna i lśniąca.
Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać.
Piec w temp. 150 st. przez ok 25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a spód będzie lekko odchodził od podłoża. Zdjąć, zostawić na chwilę, aby ostygł.
Arkusz papieru rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem, na nim ułożyć ciasto bezowe. Przykryć wilgotną ściereczką.
Jogurt wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego, rozsmarować na podkładzie bezowym, zostawiając wolny pas o szerokości 1cm od brzegu. Na jogurt nakładać masę rabarbarową. Zawinąć od krótszej strony. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Dekorować listkami melisy.
Składniki:
200 g rabarbaru
Opakowanie cukru waniliowego
40 g +2 łyżki cukru
250 g greckiego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
6 patyczków do lodów i foremki
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar gotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym przez 12 minut (aż zmięknie). Ostudzić i zmiksować.
Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny i 40 g cukru. Odstawić w chłodne miejsce. Rabarbarowe puree nakładać do foremek i wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Foremki wyjąć, uzupełnić jogurtem, wetkąć patyczki i zamrażać jeszcze 4 godziny