Reklama

Dobroczynne działanie jagód açai

Owoce açai to małe, okrągłe, purpurowe jagody o zbliżonej wielkości do winogron. Do niedawna dostępne jedynie w Brazylii, dziś wypromowane przez Amerykanów, podbijają Europę i docierają do Polski.

Jagody açai wyrastają na rozgałęzionych kiściach wysokich (nawet do 30 metrów), smukłych drzew palmowych, przy których uprawie nie używa się żadnych substancji chemicznych. Palmy açai rosną w Brazylii, dokładniej na moczarowych obszarach Puszczy Amazońskiej, gdzie żyzna gleba dostarcza im niezbędnych witamin i minerałów.

Właściwości odżywcze açai

Miąższ jagód açai zawiera wszystkie zasadnicze witaminy, minerały i pierwiastki śladowe niezbędne dla ludzkiego zdrowia. Jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki (rodniki, wchodząc w reakcje z białkami i lipidami w naszych organizmach, mogą uszkadzać DNA w naszych komórkach). Açai zapobiegają powstawaniu różnych chorób i opóźniają procesy starzenia. Zawierają znaczną ilość tłuszczów roślinnych znanych jako fitosterole, które blokują wchłanianie cholesterolu.

Reklama

Dietetycy i naukowcy wymieniają następujące właściwości jagód açai:
- odmładzające
- przeciwnowotworowe
- polepszające pracę układu krążenia
- wspomagające odchudzanie - przyspieszają metabolizm tłuszczu
- zmniejszające poziom cholesterolu
- zmniejszające objawy alergii
- wzmacniające układ odpornościowy
- poprawiające działanie układu trawiennego i wydalniczego
- poprawiające koncentrację
- ułatwiające sen i regenerację sił
- wspomagające detoksykację organizmu
- bogate w witaminę B, C i błonnik

Spróbuj owoców açai

Ze względu na dużą zawartość tłuszczów, owoce te szybko jełczeją i dlatego muszą zostać zebrane, przetransportowane i przetworzone w ciągu 24 godzin. Z tego powodu açai poza Amazonią dostępne są wyłącznie w postaci proszku lub mrożonego przecieru, do którego dodaje się naturalny syrop z guarany. W ten sposób powstała mieszanka łączy w sobie ich odżywcze i energetyzujące właściwości.

Açai początkowo zyskało uznanie, przede wszystkim dzięki swoim walorom odżywczym i smakowym, wśród aktywnych i promujących zdrowy tryb życia Brazylijczyków. W położonej na północy kraju miejscowości Jericoacoara stanowiącej mekkę dla fanów kitesurfingu, windsurfingu i surfingu, miłośnicy tych sportów zazwyczaj rozpoczynają swój dzień od açai na tigela - dania, w którym kryje się całe bogactwo aminokwasów i mikroelementów ułatwiających regenerację organizmu po wzmożonym wysiłku fizycznym.

Owoce açai zostały docenione także przez sportowców innych dyscyplin, którzy używają tych jagód jako uzupełnienie diety sportowej (energetyk, aminokwasy). Mimo że jest to względnie nowy produkt na rynku zdrowego żywienia, stosowany jest od dziesięcioleci przez najlepszych surferów oraz mistrzów sztuk walki w Brazylii. Rodzina pionierów brazylijskiego ju-jitsu wprowadziła tradycję codziennej konsumpcji miseczki zmiksowanej pulpy açai z guaraną i bananem lub innymi owocami, przed całodniowym ciężkim treningiem. Od tamtej pory, z tajemnego suplementu diety mistrzów sztuk walki i surferów, owoce açai zyskały ogromne uznanie wśród ludzi świadomych w temacie zdrowego żywienia.

Formy spożywania zmrożonej pulpy są różnorodne, zaczynając od tradycyjnej formy śniadania lub deseru w misce açai na tigela -  mus z açai, syrop z guarany, świeże owoce i granola, przez mieszanki z sokami, smoothies, koktajle, drinki, sosy do dań czy dressingi do sałatek.

Przepis na acaico coco

- 200g acaico frozen
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 banan
- granola
- migdały
- wiórki kokosowe

W blenderze zmiksować acaico, mleko kokosowe i pół banana. Całość przelać do miski. Dodać pokrojoną w plastry połówkę banana, granolę, migdały i wiórki kokosowe.

 

Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Jagody acai | owoce | przepisy | Brazylia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy