Domowa baklawa
Klasyczny deser popularny w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej. Jest bardzo słodki i bardzo wciągający!
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj syrop: do garnuszka wlej wodę, dodaj miód, cukier i cynamon. Wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu do uzyskania syropu (około 15 minut). Odstaw do wystudzenia.
2. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, często mieszając. Obierz z brązowych skórek i drobno posiekaj. Czekoladę lekko zmiksuj i przełóż do naczynia z orzechami, wymieszaj z cynamonem i odstaw.
3. Przygotuj formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmaruj masłem i rozłóż pierwszy płat ciasta filo. Za pomocą pędzelka posmaruj go roztopionym masłem i połóż kolejny płat, czynność powtarzaj, aż na spodzie będzie 8 warstw. Następnie wyłóż połowę przygotowanego nadzienia czekoladowo-orzechowego, wyrównaj. Na masie orzechowej rozłóż 4 płaty ciasta filo, dokładnie posmarowane masłem. Rozłóż resztę nadzienia i wyrównaj. Orzechy przykryj 12 płatami ciasta (każdy wysmarowany masłem).
4. Ostrym nożem pokrój ciasto w kwadraty lub trójkąty przecinając je prawie do spodniej warstwy. Piecz w temp. 170ºC przez 20 minut, następnie zmniejsz temp. do 140ºC i piecz dodatkowe 45 minut do zezłocenia ciasta. Wyjmij i gorące ciasto polej wystudzonym syropem. Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
Zobacz także: