Reklama

Domowa baklawa

Klasyczny deser popularny w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej. Jest bardzo słodki i bardzo wciągający!

Składniki

  • 2 opakowania ciasta filo
  • 450 g orzechów laskowych
  • 320 g czekolady gorzkiej (70% kakao), połamanej na kawałki
  • 300 g klarowanego masła, roztopionego
  • 1,5 łyżki zmielonego cynamonu

Składniki na syrop

  • 1,5 szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj syrop: do garnuszka wlej wodę, dodaj miód, cukier i cynamon. Wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu do uzyskania syropu (około 15 minut). Odstaw do wystudzenia. 

2. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, często mieszając. Obierz z brązowych skórek i drobno posiekaj. Czekoladę lekko zmiksuj i przełóż do naczynia z orzechami, wymieszaj z cynamonem i odstaw. 

3. Przygotuj formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmaruj masłem i rozłóż pierwszy płat ciasta filo. Za pomocą pędzelka posmaruj go roztopionym masłem i połóż kolejny płat, czynność powtarzaj, aż na spodzie będzie 8 warstw. Następnie wyłóż połowę przygotowanego nadzienia czekoladowo-orzechowego, wyrównaj. Na masie orzechowej rozłóż 4 płaty ciasta filo, dokładnie posmarowane masłem. Rozłóż resztę nadzienia i wyrównaj. Orzechy przykryj 12 płatami ciasta (każdy wysmarowany masłem). 

4. Ostrym nożem pokrój ciasto w kwadraty lub trójkąty przecinając je prawie do spodniej warstwy. Piecz w temp. 170ºC przez 20 minut, następnie zmniejsz temp. do 140ºC i piecz dodatkowe 45 minut do zezłocenia ciasta. Wyjmij i gorące ciasto polej wystudzonym syropem. Odstaw do wystudzenia na kilka godzin. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy