Reklama

Domowa galaretka

Nic tak nie smakuje po obiedzie jak domowy, lekki deser. Polecamy przepis na galaretkę z owocami i kremem kokosowym

Składniki na galaretkę

  • 30 dag mieszanych owoców
  • 1 litr słodkiego domowego kompotu (lub wody niegazowanej + 5-10 łyżeczek cukru)
  • 4 płaskie łyżeczki agaru lub 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem kokosowy

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Na krem: puszkę mleka wstawić na 30 min do zamrażalnika. Otworzyć, płyn odlać (można zużyć np. do owsianki), pozostały gęsty mus ubić mikserem na krem, dodając przesiany cukier puder, schłodzić. 

2. Owoce umyć, rozłożyć w pucharkach. Kompot przecedzić, zachować 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu. Do szklanki z kompotem wsypać agar lub żelatynę (jeśli używasz wody, wsyp też cukier), dokładnie wymieszać, wlać do rondla, podgrzewać ok. 1 min, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, zmieszać z sokiem z cytryny. 

3. Owoce zalać tężejącą galaretką, pucharki odstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorować schłodzonym kremem kokosowym.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy