Domowa galaretka
Nic tak nie smakuje po obiedzie jak domowy, lekki deser. Polecamy przepis na galaretkę z owocami i kremem kokosowym
Sposób przygotowania:
1. Na krem: puszkę mleka wstawić na 30 min do zamrażalnika. Otworzyć, płyn odlać (można zużyć np. do owsianki), pozostały gęsty mus ubić mikserem na krem, dodając przesiany cukier puder, schłodzić.
2. Owoce umyć, rozłożyć w pucharkach. Kompot przecedzić, zachować 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu. Do szklanki z kompotem wsypać agar lub żelatynę (jeśli używasz wody, wsyp też cukier), dokładnie wymieszać, wlać do rondla, podgrzewać ok. 1 min, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, zmieszać z sokiem z cytryny.
3. Owoce zalać tężejącą galaretką, pucharki odstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorować schłodzonym kremem kokosowym.
Zobacz także: