Reklama

Domowa margherita

Bliskie włoskim klimatom potrawy zachwycą twoich gości i domowników.

Składniki na ciasto

  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody (40-45°C)
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na dodatki i sos

  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów bez pestek (mogą być z puszki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 200 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp 2 szklanki mąki i sól. Wyrabiaj, aż składniki się połączą, a ciasto będzie kleiste. Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę. Stopniowo dodając pozostałą mąkę, wygniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Uformuj z niego kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

2. Pokrojone pomidory przełóż na sitko i osącz z soku. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż pomidory i smaż je na średnim ogniu przez 5 minut. Oprósz suszoną bazylią i oregano. 

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, by opadło. Na podsypanej mąką stolnicy krótko je wygnieć i rozwałkuj na placek o śr. ok. 35 cm i grubości ok. 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą i wysypanej mąką kukurydzianą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, zostawiając wolne boki. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop łyżką oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy