Domowa margherita
Bliskie włoskim klimatom potrawy zachwycą twoich gości i domowników.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp 2 szklanki mąki i sól. Wyrabiaj, aż składniki się połączą, a ciasto będzie kleiste. Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę. Stopniowo dodając pozostałą mąkę, wygniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Uformuj z niego kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
2. Pokrojone pomidory przełóż na sitko i osącz z soku. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż pomidory i smaż je na średnim ogniu przez 5 minut. Oprósz suszoną bazylią i oregano.
3. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, by opadło. Na podsypanej mąką stolnicy krótko je wygnieć i rozwałkuj na placek o śr. ok. 35 cm i grubości ok. 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą i wysypanej mąką kukurydzianą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, zostawiając wolne boki. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop łyżką oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut. Przed podaniem posyp listkami bazylii.
Zobacz także: