Domowe chipsy

Domowa przekąska w kilka chwil? Nie kupuj chipsów w sklepie- sama również możesz przyrządzić je w dużo zdrowszej wersji!

Na chipsy kupuj ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, np. Irysy, irga
Na chipsy kupuj ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, np. Irysy, irga123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli i ewentualnie po łyżeczce innych przypraw, np. papryki, cząbru lub tymianku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyj szczoteczką pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki (ok. 2 mm) albo zetrzyj na bocznym ostrzu tarki.

2. Wypłucz w zimnej wodzie, aby usunąć skrobię, osusz ściereczką. Przełóż do miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawami. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC 15 minut.

Zobacz także:

Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowymStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?