Domowe frytki
Lubisz ziemniaczane przekąski ale chcesz też dbać o linię? Zamiast kupować je w fast foodzie zrób je w domu, a będą mniej kaloryczne i zdrowsze.


Niskokaloryczne frytki z ziołami
Zamiast smażyć frytki, po prostu upiecz je. Obrane ziemniaki pokrój w słupki. Przełóż je do naczynia, skrop olejem, przypraw (lekko posól i dodaj ulubione przyprawy, np pieprz, chilli lub zioła prowansalskie) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na jakiś czas.
Następnie domowe frytki ułóż na blasze przykrytej pergaminem i piecz pół godziny w temperaturze ok. 200º C.
Domowe sosy
Do frytek, najlepiej w osobnej miseczce, możesz podać sos. Wymieszaj biały gładki serek z jogurtem naturalnym, dodaj drobno pokrojony szczypiorek i cebulkę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak - dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zrób też domowy ketchup. Warto go przyrządzić, bo nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.
Wybierz dojrzałe, miękkie pomidory. Dobre proporcje to: 1 kg pomidorów, cebula, 10 dag cukru i 50 ml octu. Gotuj pokrojone pomidory z posiekaną cebulą, aż zrobi się papka. Przetrzyj ją przez sito i gotuj z pozostałymi składnikami przez około pół godziny.
Gotowy domowy ketchup możesz trzymać w lodówce przez tydzień.
Zobacz także: