Domowe frytki z sosem paprykowym
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz jeść gotowego produktu ze sklepu? Przygotuj je sama z ziemniaków i dodaj do nich pyszny sos paprykowy, a zobaczysz, że będą smakować ci jak żadne inne!
Przygotuj kilogram ziemniaków i dokładnie obierz. Po umyciu, pokrój je tak, aby nie były zbyt grube. Następnie wrzuć je do wrzącej wody na około sześć minut. Pamiętaj, aby wcześniej delikatnie ją osolić.
Po tym czasie odcedź ziemniaki i osusz je. Przygotuj garnek lub miskę, do której wlejesz olej i dodasz ziemniaki. Całość wymieszaj i przełóż na blachę, którą wcześniej wyłożysz papierem do pieczenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do około 200 stopni.
Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, wstaw frytki i piecz je, aż zarumienią się. Powinno to zająć około 20 minut.
Przygotowywanie sosu rozpocznij od drobnego posiekania wcześniej oczyszczonej papryki oraz cebuli. Wymieszaj je z jogurtem naturalnym i przyprawami. Wymieszaj, postaw w chłodnym miejscu i poczekaj pół godziny. Po tym czasie smaki się połączą.
Smacznego!
Zobacz także: