Reklama

Domowe frytki z sosem paprykowym

Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz jeść gotowego produktu ze sklepu? Przygotuj je sama z ziemniaków i dodaj do nich pyszny sos paprykowy, a zobaczysz, że będą smakować ci jak żadne inne!

Czas przyrządzenia: około 45 minut

Składniki frytki

  • kilogram ziemniaków
  • dwie łyżki oleju
  • odrobina soli

Składniki sos

  • jedna szklanka jogurtu naturalnego
  • dwie duże cebule
  • czerwona papryka
  • mała łyżeczka słodkiej papryki
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól

Przygotuj kilogram ziemniaków i dokładnie obierz. Po umyciu, pokrój je tak, aby nie były zbyt grube. Następnie wrzuć je do wrzącej wody na około sześć minut. Pamiętaj, aby wcześniej delikatnie ją osolić. 

Po tym czasie odcedź ziemniaki i osusz je. Przygotuj garnek lub miskę, do której wlejesz olej i dodasz ziemniaki. Całość wymieszaj i przełóż na blachę, którą wcześniej wyłożysz papierem do pieczenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do około 200 stopni. 

Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, wstaw frytki i piecz je, aż zarumienią się. Powinno to zająć około 20 minut. 

Przygotowywanie sosu rozpocznij od drobnego posiekania wcześniej oczyszczonej papryki oraz cebuli. Wymieszaj je z jogurtem naturalnym i przyprawami. Wymieszaj, postaw w chłodnym miejscu i poczekaj pół godziny. Po tym czasie smaki się połączą. 

Reklama

Smacznego! 
Zobacz także:


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: frytki | sos | jedzenie | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy