Domowe gofry z karmelem
Co powiesz na chwilę słodkiego zapomnienia? Polecamy przepis na obłędne gofry z sosem karmelowym i owocami.

Składniki
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 15 dag masła
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru kryształu
- 20 dag cukru perlistego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- sól
na sos
- 10 dag masła
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
dodatkowe
- garść borówek
- banan
- ew. bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w letnim mleku z łyżką cukru kryształu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Dodać drożdże, jajko, żółtko i miód. Zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone masło i cukier perlisty, wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy 3 minuty.
2. Masło podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać śmietanę, gotować sos 3 minuty. Gofry polać ciepłym sosem, udekorować borówkami i plasterkami banana, ewentualnie bitą śmietaną.
Zobacz także: