Domowe gofry z karmelem
Co powiesz na chwilę słodkiego zapomnienia? Polecamy przepis na obłędne gofry z sosem karmelowym i owocami.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w letnim mleku z łyżką cukru kryształu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Dodać drożdże, jajko, żółtko i miód. Zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone masło i cukier perlisty, wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy 3 minuty.
2. Masło podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać śmietanę, gotować sos 3 minuty. Gofry polać ciepłym sosem, udekorować borówkami i plasterkami banana, ewentualnie bitą śmietaną.
Zobacz także: