Reklama

Domowe gofry z karmelem

Co powiesz na chwilę słodkiego zapomnienia? Polecamy przepis na obłędne gofry z sosem karmelowym i owocami.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 20 dag cukru perlistego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sól

Składniki na sos

  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki

Składniki dodatkowe

  • garść borówek
  • banan
  • ew. bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w letnim mleku z łyżką cukru kryształu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Dodać drożdże, jajko, żółtko i miód. Zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone masło i cukier perlisty, wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy 3 minuty. 

2. Masło podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać śmietanę, gotować sos 3 minuty. Gofry polać ciepłym sosem, udekorować borówkami i plasterkami banana, ewentualnie bitą śmietaną.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy