Domowe laguny z jabłkowym nadzieniem
Rogale, rogaliki, croissanty... Są idealne na śniadanie lub przekąskę o dowolnej porze dnia.

Teraz coraz chętniej nazywamy je lagunami. Wszystko ze względu na zabawną historię, która wydarzyła się w Krakowie, a która obiegła cały świat.
Obecnie wiele cukierni i sklepów ma już w swojej ofercie laguny. Również w domu można je baz trudu przygotować. I takie zwykłe maślane, i takie z nadzieniem: pysznym kremem lub owocami.
Oto prosty przepis na smakowite laguny z jabłkami:
Składniki
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- Sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- Jajko
- 2 łyżki maku
Ciasto francuskie rozwałkuj i potnij na trójkąty. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem. Nadzienie z jabłek nakładaj na ciasto i zawijaj w rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj powierzchnię ciastek roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 15 minut.
Czytaj też: