Domowe lody jagodowo-śmietankowe
Owocowe orzeźwienie w upalny dzień? Nie ma nic lepszego, niż domowe lody!
Sposób przygotowania:
1. Jagody przepłucz, przebierz z listków, odsącz i umieść w misce. Dokładnie zmiksuj owoce.
2. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Zacznij ubijać mikserem, najpierw na małych, a potem na coraz większych obrotach.
3. Po dwóch minutach dodaj partiami cukier. Miksuj, aż się całkowicie rozpuści.
4. Połowę ubitej śmietanki dodaj do zmiksowanych jagód. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj resztę śmietanki i energicznie wszystko wymieszaj.
5. Masę włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
6. Po tym czasie wyjmij, zmiksuj, nałóż do pojemniczków, włóż patyki i wstaw do zamrażalnika na 4 godziny.
Zobacz także: