Domowe markizy
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zjaśnieje i nabierze puszystości, nie przerywając ucierania, dodać jajko i aromat, następnie porcjami dodawać przesiane kakao i mąkę.
2. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką i wyciskać pożądane kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga, ciasto jest dość gęste i wyciskanie wymaga użycia siły!
3. Ciastka piec przez ok. 10-12 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.
4. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zmiksować z mocno schłodzonym serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi.
Krem odstawić do gęstnienia do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ciastka kremem.
Uwaga, markizy można przechować tylko kilka dni - w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Zobacz również: