Reklama

Domowe markizy

Składniki

  • 32 dag mąki krupczatki
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 20 dag masła
  • 10 dag drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Składniki krem

  • 10 dag białej czekolady
  • 15 dag sera mascarpone
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zjaśnieje i nabierze puszystości, nie przerywając ucierania, dodać jajko i aromat, następnie porcjami dodawać przesiane kakao i mąkę.

2. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką i wyciskać pożądane kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga, ciasto jest dość gęste i wyciskanie wymaga użycia siły!

3. Ciastka piec przez ok. 10-12 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.

4. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zmiksować z mocno schłodzonym serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi.

Reklama

Krem odstawić do gęstnienia do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ciastka kremem.

Uwaga, markizy można przechować tylko kilka dni - w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy