Domowe pesto
Domowe pesto zrobisz szybko, a w lodówce przechowasz nawet kilka tygodni. Stanie się nieodzownym dodatkiem do ulubionych dań. Pesto można dodać do makaronu, kanapek, ryżu czy dań z ryb.


Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie - pietruszkowe.
Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do tostowego pieczywa, makaronu, grillowanych mięs oraz chipsów i krakersów. Robiąc je samodzielnie będziesz mieć natomiast pewność, że są w nim wyłącznie dobre, naturalne składniki.
Zielone pesto klasyczne
Składniki
- pęczek świeżej bazylii,
- garść orzeszków pinii,
- 5-8 dag parmezanu,
- mała szczypta soli,
- pół ząbka czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Czarne pesto
Składniki
- Trzy garście czarnych oliwek bez pestek,
- 5 filecików anchois (opcjonalnie),
- garść pestek dyni,
- szczypta soli,
- pół ząbka czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Czarne pesto - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce. Uwaga! W razie dodawania anchois - nie solić.

Czerwone pesto
Składniki
- słoiczek suszonych pomidorów,
- 5-8 dag parmezanu,
- pół ząbku czosnku,
- łyżeczka suszonej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek (może być ta z pomidorów)
Czerwone pesto - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Ponieważ pomidory są słone - nie solić. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Pesto oliwkowo-kaparowe
Składniki
- 2 garście zielonych oliwek bez pestek,
- garść kaparów,
- garść orzeszków pinii,
- ziemnych lub słonecznika,
- szczypta soli,
- pół ząbka czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Pesto oliwkowo-kaparowe - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. W zależności od tego, jak słone będą kapary - dodać mniejszą lub większą szczyptę soli. Zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Pesto pietruszkowe po polsku
Składniki
- 2 pęczki zielonej pietruszki,
- garść orzeszków laskowych,
- 5-8 dag wędzonego żółtego sera lub oscypka,
- pół ząbka czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Pesto pietruszkowe - wykonanie:
Pietruszkę umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Karolina Siudeja
Zobacz także:
Pesto można dodać do makaronu
Bruschetta z dodatkami i pesto też jest przepyszna!