Domowe pesto
Domowe pesto zrobisz szybko, a w lodówce przechowasz nawet kilka tygodni. Stanie się nieodzownym dodatkiem do ulubionych dań. Pesto można dodać do makaronu, kanapek, ryżu czy dań z ryb.
Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie - pietruszkowe.
Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do tostowego pieczywa, makaronu, grillowanych mięs oraz chipsów i krakersów. Robiąc je samodzielnie będziesz mieć natomiast pewność, że są w nim wyłącznie dobre, naturalne składniki.
Zielone pesto klasyczne - wykonanie:
Bazylię umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę (drobne kosteczki sera i orzeszków są wskazane). Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Czarne pesto - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce. Uwaga! W razie dodawania anchois - nie solić.
Czerwone pesto - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Ponieważ pomidory są słone - nie solić. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Pesto oliwkowo-kaparowe - wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. W zależności od tego, jak słone będą kapary - dodać mniejszą lub większą szczyptę soli. Zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Pesto pietruszkowe - wykonanie:
Pietruszkę umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.
Karolina Siudeja
Zobacz także:
Pesto można dodać do makaronu
Bruschetta z dodatkami i pesto też jest przepyszna!