Domowe pesto

pesto
pesto123RF/PICSEL
Zielone pesto
Zielone pesto123RF/PICSEL

Zielone pesto klasyczne

Składniki

  • pęczek świeżej bazylii,
  • garść orzeszków pinii,
  • 5-8 dag parmezanu,
  • mała szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Czarne pesto

Składniki

  • Trzy garście czarnych oliwek bez pestek,
  • 5 filecików anchois (opcjonalnie),
  • garść pestek dyni,
  • szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Czerwone pesto
Czerwone pesto123RF/PICSEL

Czerwone pesto

Składniki

  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 5-8 dag parmezanu,
  • pół ząbku czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek (może być ta z pomidorów)

Pesto oliwkowo-kaparowe

Składniki

  • 2 garście zielonych oliwek bez pestek,
  • garść kaparów,
  • garść orzeszków pinii,
  • ziemnych lub słonecznika,
  • szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Pesto pietruszkowe po polsku

Składniki

  • 2 pęczki zielonej pietruszki,
  • garść orzeszków laskowych,
  • 5-8 dag wędzonego żółtego sera lub oscypka,
  • pół ząbka czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Pieczona dynia z orzechowym pestoStyl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?