Dorawat (potrawka z kurczaka)
Do przygotowania tego dania potrzebne są wymienione w przepisie etiopskie składniki. Można je kupić w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub etiopskiej restauracji.

Składniki
- 2 kurczaki z wolnego wybiegu
- 4 jajka
- 4 placki yndżera (można kupić je w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub użyć dużych naleśników)
- 1 pęczek szpinaku
- 100 ml oliwy z oliwek
na sos
- 2 kurczaki z wolnego wybiegu
- 4 jajka
- 4 placki yndżera (można kupić je w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub użyć dużych naleśników)
- 1 pęczek szpinaku
- 100 ml oliwy z oliwek
- Na sos
- 2 posiekane czerwone cebule
- 1 łyżeczka posiekanego zielonego chili
- 1 łyżeczka posiekanego czerwonego chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka czosnku
- ½ kilo pomidorów
- 100 ml oleju
na nadzienie
- 100 ml ciasta z mąki teff
- 50 gram ziaren teff
- 100 gram mąki teff
- 4 łyżeczki przyprawy berbere (można zastąpić ją wędzoną papryką)
1. Wytrybuj kurczaka.
2. Aby przygotować nadzienie, połącz w misce ciasto z mąki teff, mąkę teff i ziarna teff.
3. Dodaj przyprawę berbere, przyprawy i wymieszaj.
4. Nadziej wytrybowanego kurczaka farszem, a następnie - przed ugotowaniem na parze - zawiń każdy kawałek mięsa w folię aluminiową.
5. Podgrzej w garnku niewielką ilość wody i włóż do niego miskę do góry nogami. Połóż na niej wypełnionego farszem kurczaka i przykryj, aby gotował się pod przykryciem przez około 45 minut.
6. Ugotuj jajka na twardo lub ugotuj je na parze razem z nadziewanym kurczakiem. Obierz ugotowane jajka.
7. Aby przygotować sos dorowat: W rondlu podgrzej olej i przesmaż na nim przyprawę berbere. Następnie dodaj cebulę. Poczekaj aż cebula puści sok.
8. Dodaj posiekany czosnek, imbir, czerwone i zielone chili. Dobrze wymieszaj.
9. Przełóż do garnka korpusy kurczaka, chwilę pogotuj, następnie dodaj pokrojone na cząstki pomidory. Sos do potrawki z przyprawą berbere powinien gotować się przez godzinę.
10. Dodaj kolejną porcje przyprawy berbere i gotuj dalej.
11. Wyjmij z garnka kości kurczaka i dalej gotuj sos (nie wyrzucaj korpusów).
12. Ułóż szpinak na kawałkach kurczaka i gotuj na parze przez około 15 minut.
13. Wyjmij szpinak z garnka, posiekaj i duś przez chwilę na oliwie z oliwek.
14. Wyjmuj z garnka faszerowanego kurczaka, usuń folię i przełóż do naczynia z sosem dorawat, aby mięso przeszło jego aromatem.
15. Zdejmij z ognia, potnij na kawałki. Teraz możesz podać potrawę na stół.
16. Przed podaniem: Przełóż placki yndżera na deskę lub półmisek. Na górze ułóż duszony szpinak, polej sosem dorawat i udekoruj gotowanymi jajkami. To idealne danie na obiad, a więc chwytaj za widelec i rozkoszuj się jego smakiem.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", który emitowany będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.