Reklama

Dorawat (potrawka z kurczaka)

Do przygotowania tego dania potrzebne są wymienione w przepisie etiopskie składniki. Można je kupić w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub etiopskiej restauracji.

Składniki

  • 2 kurczaki z wolnego wybiegu
  • 4 jajka
  • 4 placki yndżera (można kupić je w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub użyć dużych naleśników)
  • 1 pęczek szpinaku
  • 100 ml oliwy z oliwek

Składniki na sos

  • 2 kurczaki z wolnego wybiegu
  • 4 jajka
  • 4 placki yndżera (można kupić je w lokalnym sklepie z etiopską żywnością lub użyć dużych naleśników)
  • 1 pęczek szpinaku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Na sos
  • 2 posiekane czerwone cebule
  • 1 łyżeczka posiekanego zielonego chili
  • 1 łyżeczka posiekanego czerwonego chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku
  • ½ kilo pomidorów
  • 100 ml oleju

Składniki na nadzienie

  • 100 ml ciasta z mąki teff
  • 50 gram ziaren teff
  • 100 gram mąki teff
  • 4 łyżeczki przyprawy berbere (można zastąpić ją wędzoną papryką)

1. Wytrybuj kurczaka.

2. Aby przygotować nadzienie, połącz w misce ciasto z mąki teff, mąkę teff i ziarna teff.

3. Dodaj przyprawę berbere, przyprawy i wymieszaj. 

4. Nadziej wytrybowanego kurczaka farszem, a następnie - przed ugotowaniem na parze - zawiń każdy kawałek mięsa w folię aluminiową.

5. Podgrzej w garnku niewielką ilość wody i włóż do niego miskę do góry nogami.  Połóż na niej wypełnionego farszem kurczaka i przykryj, aby gotował się pod przykryciem przez około 45 minut.

Reklama

6. Ugotuj jajka na twardo lub ugotuj je na parze razem z nadziewanym kurczakiem. Obierz ugotowane jajka.

7. Aby przygotować sos dorowat: W rondlu podgrzej olej i przesmaż na nim przyprawę berbere. Następnie dodaj cebulę. Poczekaj aż cebula puści sok.

8. Dodaj posiekany czosnek, imbir, czerwone i zielone chili. Dobrze wymieszaj.

9. Przełóż do garnka korpusy kurczaka, chwilę pogotuj, następnie dodaj pokrojone na cząstki pomidory. Sos do potrawki z przyprawą berbere powinien gotować się przez godzinę.

10. Dodaj kolejną porcje przyprawy berbere i gotuj dalej.

11. Wyjmij z garnka kości kurczaka i dalej gotuj sos (nie wyrzucaj korpusów).

12. Ułóż szpinak na kawałkach kurczaka i gotuj na parze przez około 15 minut.

13. Wyjmij szpinak z garnka, posiekaj i duś przez chwilę na oliwie z oliwek.

14. Wyjmuj z garnka faszerowanego kurczaka, usuń folię i przełóż do naczynia z sosem dorawat, aby mięso przeszło jego aromatem.

15. Zdejmij z ognia, potnij na kawałki. Teraz możesz podać potrawę na stół.

16. Przed podaniem: Przełóż placki yndżera na deskę lub półmisek. Na górze ułóż duszony szpinak, polej sosem dorawat i udekoruj gotowanymi jajkami. To idealne danie na obiad, a więc chwytaj za widelec i rozkoszuj się jego smakiem.

 Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", który emitowany będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy